joi, 17 aprilie 2008

Crucea Rosie, sanatatea si mercantilismul...

Am trait sa o vad si pe asta! Auzisem eu ceva de ea de la colegi mai vechi din Crucea Rosie si banuiam asa ceva intr-o tara in care numai banul conteaza iar sanatatea oamenilor "da-o dreacu'!"!
Despre ce vorbesc? Ei bine, despre patronii si diriguitorii WinMarkt si despre alti patroni de supermarket-uri, magazine si alt fel de activitati unde se produc aglomeratii umane si circulatia este destul de intensa (Vodafone, sa traiesti! Esti si tu bagat aici... la Orange n-am fost inca)... acesti stimati patroni si angajatii lor merita sa se imbolnaveasca de tot ce incearca Crucea Rosie sa lupte impotriva! De ce? Uite de ce: am incercat in decursul diverselor campanii de promovare a sanatatii la care Crucea Rosie a fost partenera si ai carei voluntari au fost pana la urma expusi atacurilor si ironiilor publicului (multumim din inima lipsei totale de sprijin din partea autoritatilor!) sa distribuim pliante (si sfaturi, cui cerea) informative despre TBC, alcoolism, consum de droguri, boli transmisibile prin aer si, avand in vedere ca incepe saptamana viitoare, despre vaccinarea (planul de vaccinari obligatoriu) copiilor si adultilor. Azi am fost in magazinul Vodafone din WinMarkt sa ma interesez de internetul ala nelimitat de la ei si, daca tot eram acolo, am intrebat daca, cu ocazia campaniei de informare LA NIVEL NATIONAL despre vaccinarea obligatorie si prevenirea imbolnavirii copiilor si populatiei in general de boli CONTAGIOASE si cu complicatii letale daca nu sunt tratate, pot sa las si eu cateva pliante informative despre asta sau macar un afis mare. Dupa ce mi s-a spus sa astept cateva secunde, domnisoara de acolo (de altfel foarte draguta si amabila) s-a intors si mi-a spus ca nu am voie sa las asa ceva deoarece ar fi considerat "CAMPANIE DE MERCANTILISM"! Cica ar fi trebuit sa vorbesc cu patronii sau managerii de la WinMarkt daca vroiam sa pun cateva afise mari pe undeva pe afara... Au incercat si altii in trecut... N-a mers!
Este vorba despre sanatatea voastra si a copiilor vostri, manageri cretini!!!! Va invatam sa va duceti copii la vaccinare cand trebuie si sa va vaccinati si voi cand trebuie si cu ce!!!!! E o actiune pe care Crucea Rosie o face cu VOLUNTARI!!!! Am plecat razand de-acolo... insa inlauntrul meu plangeam de prostia unora ca acei patroni si manageri si ce si-or mai fi spunand ei pe acolo...
Probabil or fi suparati ca nu sunt mentionati pe undeva ca sponsori sau ca participanti? La ce? La promovarea sanatatii in populatie? Cand i-oi vedea ca dau in branci sa ne ajute, poate i-oi mentiona... Pana atunci...
Pana atunci invit fiecare bolnav de tuberculoza de-si scuipa plamanii de tuse, pe fiecare mama al carei copil este bolnav de o boala ce ar fi putut fi prevenita prin vaccinare si care ar fi putut foarte usor sa fie luata intr-o zi de sambata cand WinMarkt este cam plin, pe fiecare bolnav de gripa chiar, ii invit sa-si adune toate secretiile fluide dintr-o zi macar intr-o punga pe care apoi sa o izbeasca de usile alea spalate de trei ori pe zi de se vede asa de bine prin ele ale acestui mare "complex comercial"! Iar pe geamurile de la Vodafone sa scrie asa frumos, ca tot au ei campanie: Acum este mai usor sa comunici: NOI NU SPRIJINIM SANATATEA! Iar la steluta acolo sa scrie: Vodafone considera ca cei de la Crucea Rosie fac campanie de mercantilism cand va invata cum sa va protejati de TBC, cancer, HIV, hepatita si gripa.
Fratilor, de-aia tara asta este asa de rahat! Ca sunt cretini care voi pe care-i doare doar de portofelul lor si de cum pot ei sa-si cumpere sanatatea in clinici particulare! Sper ca aia sa va jecmaneasca de bani in modul cel mai barbar! Si eventual sa va dea si o boala prin transfuzie, ca tot e la noi criza de sange si se face campanie pentru donarea de sange.
PS: punctul culminant a fost cand am vrut sa las pliante in Palatul Culturii (asta nu e institutie publica?) si mi s-a spus ca am nevoie de aprobare de la directoare. Cultura pe naiba!

Un comentariu:

Fimo aficionado spunea...

Eu nu ştiu de ce te miri.....adică ce, este prima oară când ţi se întâmplă? Eu zic să ne punem o tarabă chiar în faţă şi să "vindem" pliantele...:))