sâmbătă, 26 aprilie 2008

Cuvinte din anunturi...

Zilele trecute rasfoiam un site cu anunturi de slujbe si am dat peste urmatorul text: "companie angajeaza BARISTA".
Prima mea reactie a fost :"What the fuck?!!!"... Am zis ca nu vad bine sau ca m-am tampit de tot... ce naiba o fi BARISTA? Repede fuguta pe Gugle si caut o definitie pentru BARISTA... Rezultatul vine imediat, lasandu-ma si mai uimit:

"barista

Main Entry:
ba·ris·ta Listen to the pronunciation of barista
Pronunciation:
\bə-ˈrēs-tə, bä-ˈrēs-tä\
Function:
noun
Etymology:
Italian, person working behind a bar, from bar bar (from English) + - ista 1-ist
Date:
1982
: a person who makes and serves coffee (as espresso) to the public"

Aaaaa, deci asta inseamna... wait... tot nu merge... cum naiba au ajuns de la cuvantul "bar" plus sufixul "ista" (nici o explicatie de ce tocmai ala) la a defini o slujba in care angajatul este o persoana care prepara si serveste espresso??? Nu era mai normal "coffista" sau "espressista"?
E clar... ciudati "e" pe toate meleagurile... insa la noi deja s-a depasit limita de avarie... "BARISTA"... suna fain, interesant, nou si, din pacate, neavenit... fiindca e mult mai usor sa folosim cuvinte luate ca atare din alte limbi si sa le implementam ca standarde, desi de multe ori nu stim ce inseamna sau avem echivalente in limba romana mult mai bune si mai clare, deoarece suna mai "cool", mai "trendy" sau mai sofisticat, desi probabil de multe ori firma care angajeaza "barista" sau "manager" e birtul din coltul strazii, de la iesirea din comuna...
Si fiindca tot vorbeam de "sofisticati" si "interesanti", sa reproducem cateva pasaje din anuntul acestei companii, ca sa vedem ce nivel de inteligenta sau cultura este necesar pana la urma ca sa lucrezi la ei:
"
În prezent căutam BARISTA experimentaţi care să facă parte din echipa noastră"
La o a doua citire, am sa reproduc anuntul integral, deoarece multe din elementele interesante trebuie citite in context (o sa apara si numele companiei, insa mentionez ca nu fac reclama):
"

Candidatul ideal

• experienţă în baruri/restaurante/cafenele este un avantaj
• orientare către client
• bune abilităţi interpersonale
• entuziasm


RESPONSABILITATI / BENEFICII:

Ce oferim

• loc de muncă stimulant
• atmosferă de lucru extraordinară
• oportunităţi de dezvoltare profesională
• salariu atractiv şi pachet de beneficii competitiv
• program de lucru flexibil

Angajaţii noştri crează o echipă dinamică şi creativă. Daca eşti ambiţios/ambitioasă şi îţi place să fii parte din echipă, înseamnă că eşti persoana pe care o căutăm. Alătură-te echipei coffeeheaven!


DESCRIEREA COMPANIEI SAU A JOBULUI:

coffeeheaven este un concept de cafenea contemporan şi plin de stil

coffeeheaven este cel mai mare lanţ de cafenele modern din Europa Centrală şi de Est

magazinele coffeeheaven pot fi gasite în Polonia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria şi în curând şi în România

angajăm persoane motivate, le pregătim pentru a avea performanţe foarte bune şi creăm un mediu de lucru extraordinar

Dacă eşti pasionat de cafea şi de lucrul cu oamenii, această poziţie poate fi pentru tine!"

Pe langa multiplele erori de sintaxa, acorduri si conjugari, pe langa faptul ca desi au slujbe scoase la mezat, daca te angajezi se pare ca nu ai unde sa lucrezi, pe langa ideea nastrusnica de a alatura "contemporan" cu "plin de stil" (pana si expresia "plin de stil" suna a manelism), pe langa faptul ca pare ca fac reclama la alta firma ("lant de cafenele modern"), ultima fraza chiar ca m-a distrat, deoarece te invita sa te angajezi la ei daca iti place cafeaua (dar s-o prepari pentru altii, aici e talcul) si lucrul cu oamenii... Asadar, medici, secretare, oameni politici, administratori, profesori, ziaristi, fotografi si aproape orice om din tara asta care bea cafea si lucreaza cu oamenii... daca v-ati plictisit de slujba actuala, BARISTA e noua cariera pentru voi!

Oare astia ofera si cafea gratis in pachetul salarial?

Niciun comentariu: