sâmbătă, 26 aprilie 2008

Au venit sarbatorile! Sa aruncam banii pe fereastra!

Cam asa se poate descrie comportamentul aberant si idiot care-i cuprinde pe locuitorii unei mirifice tari din care emana un tot mai intens iz de prostie, tara numita Romania! In fiecare an, de cel putin doua ori, de Pasti si de Craciun, locuitorii acestei tari sunt cuprinsi de o nebunie temporara, ce tine de obicei in jur de o saptamana, nebunie care apoi lasa efecte dramatice si de necalculat pentru fiecare persoana afectata.
Nu am sa inteleg niciodata acest comportament stupid, in care fiecare se chinuie sa cheltuie cat mai mult (am vazut oameni cheltuind si pana la doua salarii integrale) pentru a cumpara cat mai multa mancare si pentru a prepara diverse mancaruri "traditionale" ca sa se sarbatoreasca cum se cuvine "Invierea Domnului"! De ce? Ca asa e traditia!
Ai nu ma-nnebuni! Oare e o traditie crestina sa dai aiurea banii pe produse care brusc si-au dublat sau triplat pretul (uleiul deja a ajuns delicatesa) in timp ce te calci in picioare cu alte sute de oameni si stai ore in sir la case, pierzand efectiv timpul de pomana si facandu-ti un car de nervi? Este oare o traditie sa arunci o groaza de bani doar ca sa te simti bine O SINGURA ZI iar apoi sa stai cu grija zilei de maine deoarece nu mai ai cu ce sa platesti intretinerea, lumina, gazele, nu mai ai cu ce sa trimiti copiii la scoala, nu mai ai cum sa cumperi painea zilnica, decat daca te inglodezi in datorii??? Este oare o traditie sa tii post atatea zile apoi dintr-odata sa bagi in tine grasimi si mancaruri grele care te vor face sa te "bucuri" din plin de serviciile salvarii sau de faptul ca ai o toaleta in casa si poti sa stai cu capul in ea? Este oare o traditie sa traiesti doar de Pasti si de Craciun si sa te simti si tu "bogat" sau sa speri ca poate se va schimba ceva doar pentru faptul ca ai avut de Pasti o masa bogata pentru care ai suferit o luna intreaga, cand in restul zilelor de-abia iti ajung banii de paine? Este oare o traditie sa cumperi aiurea cadouri "de iepuras", majoritatea dulciuri, ca sa nu mai zid de alte articole stupide, doar fiindca plodul pe care nu ai stiut cum sa-l educi iti face scandal in magazin ca vrea ceva "de iepuras"? Este oare o traditie sa fii prost? Se pare ca da...
Singurii care profita de pe urma acestei sarbatori sunt comerciantii; ei sunt singurii care se bucura cu adevarat... Restul? Restul populatiei se comporta mai rau ca o turma de oi fara cap... se avanta sa arunce banii pe fereastra, uitand practic de grija zilei de maine, pentru o sarbatoare care si-a pierdut de mult sensul spiritual (sa nu-mi zica mie cineva ca majoritatea celor care se duc la biserica de Inviere se duc acolo pentru a trai fenomenul... se duc acolo pentru a fi vazuti, pentru a se etala - ce parasute mi-a fost dat sa vad la invierile trecute! Fiuuu! Profesioniste, nu gluma! - pentru a se intalnii cu amicii, pentru a sta la o barfa, pentru a face glume sau pentru a se face remarcati prin prostia generala care-i cuprinde... toate astea in timp ce se calca in picioare care sa fie mai in fata, se injura, se imbrancesc, se bat pentru painea aia moca de la popa, isi mai dau si foc la par de la lumanari... sarbatoare in toata regula!) si care a devenit deja un fenomen comercial de prost gust, traiesc Sarbatorile de Pasti doar prin stomac, numarand cate friptane de miel au ingurgitat, cate pahare de vin au baut si cate zile libere au... atat.
Prostia e mare in tara asta... si din pacate, se vede tot mai des cu ocazia acestor "Sarbatori" ce nu mai pot provoca decat repulsie la vederea nebuniei ce o nasc, nebunie de a cumpara, de a face "traditionala" curatenie de Pasti (pentru unii a doua curatenie anuala pe langa cea de Craciun... eventual si a doua baie), de a te comporta ca un animal innebunit dupa mancare, de parca masa de Pasti ar fi ultima masa a vietii tale (trist este ca pentru unii chiar asa este, deoarece dupa 40 de zile de post - alimentar, ca spiritual, adevaratul post, nici nu poate fi vorba - in care ai mancat doar ceapa cu laptuci, cand vii si bagi grasimea de la friptura si ciorba de miel, drob si cozonaci, uneori stomacul, intestinele sau chiar inima zic: "Stop!" si "La revedere!"), nebunia de a te transforma intr-o fiinta complet lipsita de judecata si de viziune asupra zilei de maine! Iar cand tot mai multi se comporta asa, nu poti decat sa le spui: "Fratilor, v-ati facut-o cu mana voastra! Acum suportati consecintele si nu strigati dupa ajutor, ca n-o sa vi-l acorde nimeni! Iisus a inviat si s-a ridicat la cer... a zburat cu ulttimul avion, avand parteneri ratiunea, inteligenta, bunul simt si spiritul uman!"
Traim in Romania... iar asta ne doare! Rau!

Niciun comentariu: