sâmbătă, 19 aprilie 2008

Campania "Ai sange-n tine? Doneaza-l!"


Cei de la RadioK, in colaborare cu prietenii si colegii de la Monitorul si Telegraful de Prahova, au lansat o campanie numita : "Ai sange in tine? Doneaza-l!" oferind prin exemplul propriu de a se oferi voluntari pentru donarea de sange un moment de simt civic si de compasiune umana pentru cei aflati in suferinta. Pentru asta merita toate felicitarile si urarea ca exemplul lor sa fie urmat de cat mai multi oameni, deoarece sangele donat benevol de o persoana poate ajunge la un moment dat sa salveze viata altui om aflat in suferinta! Iar pe acest lucru nu se poate pune un pret...
In continuare urmeaza textul campaniei si comentariile sau adaugirile facute de mine.

RadiOK FM te invită să reflectezi la una dintre cele mai grave crize ale societăţii româneşti din ultimii ani: lipsa de sânge. Necesarul de sânge şi produse de sânge creşte an de an pe întreg globul. Medicina internă, oncologia, chirurgia, hematologia, ortopedia, traumatologia şi alte discipline medicale cer şi consuma tot mai mult sânge. Iar Centrele de Transfuzie Sangvină din România sunt aproape goale…


RadiOK FM te provoacă să iei atitudine! Pe 17 aprilie am dat drumul, împreună cu Alpha TV, Monitorul şi Telegraful de Prahova unei campanii de conştientizare a problemei legate de criza donatorilor de sânge atât la nivel local, cât şi naţional. Lansăm, astfel, împreună, un apel către prahoveni, să aleagă să doneze şi să nu aştepte ca cineva drag să aibă nevoie de sânge şi să descopere în acest mod criza despre care vorbim.

Proiectul îşi propune, în primul rând, să informeze şi să motiveze tinerii să participe la donarea de sânge, să cultive spiritul voluntar şi să obţină în 2-3 ani de la desfăşurarea campaniei (perioada în care grupul ţintă atinge vârsta necesară pentru donare) o creştere de 3.000 a numărului de donatori benevoli, crescând siguranţa transfuziei de sânge. (nu toţi cei 3000 de beneficiari direcţi ai proiectului vor deveni donatori, dar mesajul pozitiv va fi răspândit în familie şi printre colegii din clasele neimplicate în mod direct în campanie). Prin realizarea proiectului ‘Ai sânge-n tine?... Donează-l!!’ se preconizează informarea şi conştientizarea populaţiei asupra crizei actuale de sânge, subiect de interes general pentru societatea românească şi asupra necesităţii donării.

Cine poate dona?

Chiar şi tu, dacă îndeplineşti următoarele condiţii:

  • Vârsta cuprinsă între 18-62 ani şi o greutate corporală de minim 58 kg
  • Tensiunea arterială: 100- 200 mmHg
  • Donatorul sa nu prezinte afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer;
  • Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 72 zile.

IMPORTANT!!

Un om sănătos, cu greutate medie, are o cantitate de sânge de aproximativ 6% din greutatea sa corporală. Un om de 70 Kg are aproximativ 5-6 l de sânge. Aceste date depind însă de vârstă şi sex. La o donare de sânge se prelevează o cantitate de 400-450 ml sânge, care se reface - în cazul unei alimentaţii corecte - în timp scurt, deoarece sângele este un ţesut cu o capacitate mare de regenerare, şi se înlocuieşte permanent, chiar dacă nu donăm. Refacerea ca volum a sângelui durează doar 12 ore, iar refacerea calitativă durează 14 zile.

SFATURI UTILE

Înainte de donare:

  • Odihneşte-te bine, nu consuma alcool, mănâncă un mic-dejun uşor
  • Consumă alimente bogate în fier - carne roşie, peşte, ficat, fasole etc

După donare:

  • Rehidratează-ţi corpul, consumând lichide.
  • Dacă apar sângerări sau vânătăi sub piele, aplică o compresă rece pe locul respectiv în primele 24 de ore.
  • Bucură-te de senzaţia care apare atunci când realizezi că e posibil să fi salvat chiar şi trei vieţi.

Dacă donezi, vei avea parte şi de ceva beneficii: 50% gratuitate din abonamentul RATP, 7 tichete de masă, o zi liberă de la serviciu, teste de sânge gratuite, iar dacă nu eşti din oraş îţi vei putea deconta 100% transportul de acasă şi până la centrul de transfuzii.

CUM DONEZ?

Centrul de Transfuzie Sangvină Ploieşti este situat în Şoseaua Vestului Nr.24 A, prelevarea de sânge făcându-se numai în cursul dimineţii - de la ora 8 la 13, de luni până vineri.


Initiativa este foarte frumoasa si laudabila! Pacat ca va ramane doar la acest nivel deoarece la romani entuziasmul este de moment si tine doar o zi... Dupa aia se trezesc, se duc la munca si grijile personale ii inneaca in uitare, nemaiavand timp sa se gandeasca si la donare.
Trebuie subliniat de ce este nevoie de cat mai multi oameni deoarece nu volumul de sange este neaparat problema cat calitatea si diversitatea lui, pentru a se acoperi nevoile a cator mai multi oameni cu grupe si patologii diferite si pentru a putea prepara diversele formule de administrare cat mai eficient.
De asemenea, varsta minima este impusa din motive legale; greutatea poate fi redusa... la cata nevoie este de sange ar fi culmea sa faca nazuri... bine, deja de la 50 kg in jos se discuta din motive medicale... la fel si de la 150 kg in sus... dar din alte motive medicale.
Tensiunea... deja de la 160mm Hg poti spune ca le faci un serviciu... sub 100mm Hg se poate accepta pana la 90mm Hg cu conditia ca persoana sa fie neaparat insotita si monitorizata.
Bolile de piele se refera mai mult la colagenoze si infectii virale sau bacteriene cu manifestare sistemica... ce-i local, se poate trece cu vederea cat de cat.
Cat despre intervalul de 72 de zile.... sa fim seriosi! Sunt oameni care la o adica depind de tichetele acelea primite... uneori reprezentand singura lor sursa de venit pe luna aceea. Despre acesti oameni care efectiv isi vand viata ca sa cumpere mancare, putini vorbesc.

Au mai scris despre aceasta campanie: Sorin, Catalin Sandu, Alexandra Damian.

Niciun comentariu: